Növényeink

Kategóriák:
Abate Fetel
Abate Fetel (Körte)
Franciaországi fajta. Szeptember közepén szedhető, de egészen januárig fogyasztható. Termése nagyon megnyúlt kobak alakú. Gyümölcse sárgás-zöldes színű, a napos oldalán lehet kicsit piros. A húsa fehér színű, jó ízű. Korán termőre fordul. Gyümölcs húsa hófehér és édes.
Jó porzója: Hardy, Vilmos
Körte
Ageni
Ageni (Szilva)
Francia eredetű szilva fajta. Augusztus végén-szeptember elején érik. Gyümölcs héja érettségtől függően világospiros-bordólila,átlag tömege 26 g. Húsa fénylő aranysárga,éretten puha,nagyon édes,néha túl édes,alig savas. Fája nagy,széles,sűrű koronát nevel. Jó termőképességű ,korán termőre fordul. Virágai öntermékenyülők. A sarkavírus-fertőzésre alig,a polisztigmás levélfoltosságra közepesen érzékeny. Jelentős cukortartalma miatt főleg aszalásra,és pálinkának való.
Szilva
Althan ringló
Althan ringló (Szilva)
Gyümölcse lapított gömb alakú, nagy méretű, liláspiros magvaváló. Bőtermő, augusztus közepétől szedhető. Főleg friss fogyasztásra.
Érése: augusztus közepe. Pollenadói: Debreceni muskotály, Sermina, Stenly.
Szilva
Bergeron
Bergeron (Kajszibarack)
Öntermékeny, virágai későn nyílnak. Gyümölcse közepes méretű, tetszetős színű, kissé rostos, teljes érésben kiváló zamatú, gyümölcsritkítást igényel, fagytűrése jó, virág-moniliára érzékeny, július 20 után szedhető. Magvaváló fajta.
Kajszibarack
Besztercei 2
Besztercei 2 (Szilva)
Szeptember elején-közepén érik. Kiváló ízű,magas beltartalmú jellegzetesen apró megnyúlt gyümölcsű. Húsa kemény,sárga,magvaváló. Kiváló ízű. Öntermékeny.
Szilva
Bigarreaut Burlat
Bigarreaut Burlat (Cseresznye)
Legkorábban, május végén, június elején érő, nagy-gyümölcsű, üzemi telepítésre is javasolt fajta.Átlagtömege 5-6 gramm.Fája erős növekedésű.
Jól termékenyítő fajtái: Van, Vera, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete
Cseresznye
Bluefre szilva
Bluefre szilva (Szilva)
Gyümölcse alig megnyúlt nagy méretű , sötétkék színű,hamvas héjú,kemény húsú,jó ízű. Korán termőre forduló,rendszeresen és bőven termő Szeptember elejétől szedhető ,kiváló fajta. Friss fogyasztásra ,és aszalásra is felhasználható. Öntermékeny fajta.
Szilva
Bosc Kobak
Bosc Kobak (Körte)
Szeptember végén szedhető,januárig tárolható .Friss fogyasztásra és konzervipari célra is egyaránt alkalmas. gyümölcse 60-70 mm átmérőjű,átlagtömege 180 g. Húsa sárgásfehér,olvadó,kiváló ízű. Fája középerős növekedésű,kissé ritka és kuszált koronát nevel. Rendszeresen és jól terem. Porzófái: Clapp kedveltje, Vilmos körte,Conference, Hardenpont, Nemes Krasszán
Körte
Budapest
Budapest (Kajszibarack)
Július végén érő kajszibarack,gyümölcse megnyúlt,oldalról erősen lapított,héja világos narancssárga,napos oldalon pirosan pontozott. Húsa középkemény ,savas.Kis koronája középsűrű,vagy ritka,mereven felfele törő,az ágak széthajlók ,csüngők. Virágai öntermékenyülők.
Kajszibarack
Cacansca Lepotica
Cacansca Lepotica (Szilva)
Július végén-augusztus elején érik. Gyümölcse nagy méretű,kék színű hamvas. Korán érő és tetszetős gyümölcsei miatt gazdaságosa termeszthető fajta. Középerős növekedésű, ritka koronát nevel. Friss fogyasztásra, befőtt és aszalványkészítésre is alkalmas. Részben öntermékeny, Cacanska rana pollenadóval biztosabban terem.
Szilva
Caldesi 2000
Caldesi 2000 (Nektarin)
Augusztus elején érő kopasz barack. Gyümölcse középnagy,húsa kemény,lédús ,fehér, Félmagvaváló. Fája erős növekedésű,jó termőképességű.
Nektarin
Carmen
Carmen (Cseresznye)
Június 5-10 között szedhető. Gyümölcse lapított gömb alakú,igen nagy gyümölcsei 27-30 g átmérőjűek és 8-11 g tömegűek. Héja bordóspiros ,fénylő,húsa kemény,édes-savas ízű. Koronája gyenge vagy közepes növekedésű. Korán termőre fordul,bőven terem.
Porzófái: Germesdorfi 3,Katalin,Van,Vera
Cseresznye
Ceglédi Bíbor
Ceglédi Bíbor (Kajszibarack)
Öntermékeny, jó pollenadó. Nagy gyümölcsű, kárminpirossal bemosott színű, bőtermő, megnyúlt gömb alakú, július közepétől szedhető. Húsa rostos, bőlevű. Fagytűrése gyenge. Befőtt készítésére kiválóan alkalmas
Kajszibarack
Ceglédi óriás
Ceglédi óriás (Kajszibarack)
Korai virágzású, önmeddő. Nagy gyümölcsű, kárminpirossal bemosott színű, megnyúlt gömb alakú, bőtermő, Húsa lédús, középkemény. Július elején szedhető. Friss fogyasztásra alkalmas, ex-portminőségű. Porzófái: Ceglédi Piroska, Gönzi magyar, Magyar kajszi, Ceglédi bíborkajszi.
Kajszibarack
Champion
Champion (Őszibarack)
Megnyúlt gömb alakú, nagy méretű, világos, zöldesfehér színű, bordópiros bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó harmadában érik. Fája erős növekedés, felfelé törő. Kiváló íze miatt friss fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.
Őszibarack
Clapp kedveltje
Clapp kedveltje (Körte)
Nagy gyümölcsű, hasas körte alakú. Színe sárga, napos oldalán piros színű. Húsa leves, jóízű. Augusztus elején szedhető, 1-2 hónapig tárolható. Fája erős növekedésű, sűrű gömb alakú koronát nevel.Korán termőre fordul,rendszeresen és bőven terem. Gombás betegségekre kevésbé érzékeny. Pollenadói: Bosc Kobak, Hardenpont, Vimos,Hardy vajkörte.
Körte
Early Redhaven
Early Redhaven (Őszibarack)
Rendszeresen és bőven terem, túlkötődésre hajlamos. Kissé megnyúlt gömb alakú gyümölcse középnagy méretű, héja sárga színű, pirossal csíkozott, húsa sárga, közepesen kemény, félmagvaváló. július végén érik. Kiemelkedő fagytűrésű, friss fogyasztásra alkalmas fajta.
Őszibarack
Érdi Bőtermő
Érdi Bőtermő (Meggy)
Június közepén érik. Gömbölyű gyümölcse 5,6g átlagtömegű. Héja sötétpiros,fényes. Középkemény húsa lédús,finoman rostos,festő levű,kellemesen savas-édes. Közepes növésű fája gömbkoronát nevel.Kiválóan terem. Virágai öntermékenyülők.
Meggy
Érdi Jubileum
Érdi Jubileum (Meggy)
Rendszeresen és bőven terem. Június közepén szedhető. Gömb alakú, feketéspiros színű gyümölcse van. Húsa igen kemény, festőlevű. Felkopaszodásra alig hajlamos.
Meggy
Flavortop
Flavortop (Nektarin)
Nagy gyümölcsű, tetszetős, a felületén élénkpiros, szilárd sárga húsú, jól szállítható, magvaváló nektarin. Augusztus második hetében érik.
Nektarin
Germesdorfi 45
Germesdorfi 45 (Cseresznye)
Gyümölcsei 7-10 g tömegűek, 24-27 mm átmérőjűek. A Germersdorfi 3-as és 45-ös klón gyümölcsei a fajtakörön belül a legnagyobbak. Íze már világos pirosan is kellemes édessavanykás, zamatos. Húsa magvaváló, halványpiros, kemény, roppanó, bőlevű.
A Germersdorfi fajtakör általában június 18- 25 között érik.
Porzói:Katalin,Stella, Hedelfingeni, Solymári gömbölyű, Van, Linda, Sam,Margit,Bigarreau Burlat,Sunburst
Cseresznye
Gloster
Gloster (alma)
Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (160-200 g), megnyúlt harang alakú, enyhén szögletes, a csésze felé bordázott. Felületének több mint felét matt-hamvas, sötétvörös fedőszín borítja. Húsa ropogós, színe jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny; nagyon lédús, enyhén savas, kellemes aromával. A rosszul színeződött gyümölcsök íztelenek.
Érési ideje szeptember vége - október eleje.Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem
Porzó fajtái: Gala, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok.
alma
Gönci magyar
Gönci magyar (Kajszibarack)
Július közepén érő közepes átlagtömegű (46g) gömbölyded formájú oldalról kissé lapított ,tompán csúcsos kajszi. Narancssárga héja a napos oldalán kárminpirossal mosott. Húsa félkemény,kemény nagyon finom jellegzetes zamatú. Középsűrű ,henger alakú koronájában az ágak felállók. Korán termőre forduló . Virágai öntermékenyülők.
Kajszibarack
Granny Smith
Granny Smith (zöldalma)
Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, átlagos tömege 156 g; kerekded vagy a csésze felé keskenyedő, csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes, teljes érettségben zöld színű. Nagy, fehér paraszemölcsökkel pontozott, a napos oldalát enyhe pír borítja. Húsa fehér színű, tömör, szilárd, lédús; íze frissítő, mérsékelten savanykás, zamata diszkrét.
Érési ideje október vége - november eleje a Golden Delicious után 4-6 héttel érik be. Tárolással decembertől egészen júniusig fogyasztható.
Porzófajtái: Gloster, Idared, Cox Orange, Jonathan, Golden Delicious, Starking Delicious, Golden spur, Téli arany parmen.
zöldalma
Hardenport téli vajkörte
Hardenport téli vajkörte (Körte)
Október első felében szedhető,decembertől februárig fogyasztható. Gyümölcse középnagy,héja vékony sima kissé zsíros tapintású. Húsa fehér olvadó,rendkívül bőlevű,fűszeres ízű. Virágzása középidejű.
Porzófái:Clapp kedveltje,Vilmos körte,Bosc kobak
Körte
Hollandi óriás
Hollandi óriás (Naspolya)
Hollandiából származó, elterjedt fajta. Későn érik, novemberig szedhető. Gyümölcsei nagyok (50-60 gr.).Héja vastag, rágós, gyakran berepedezik, ezért kevésbé tetszetős. Húsa közepes minőségű, feltűnően nagy magokkal.
Naspolya
Húsvéti rozmaring
Húsvéti rozmaring (alma)
Gyümölcse középnagy vagy nagy (120-130 g), kissé csúcsosodó; alapszíne zöldessárga, a napos oldalon halványpiros pír borítja, mely elszórtan pontozott is lehet. Héja vastag, nehezen rágható, erősen viaszos, szinte zsíros hatású. Húsa zöldesfehér, durvább szövetű, elég bő levű, kemény; íze finoman savanykás, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos, bár kevéssé jellegzetes. Jól szállítható és tárolható. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, és decembertől egészen júniusig fogyasztható. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, és decembertől egészen júniusig fogyasztható.
alma
Idared
Idared (alma)
Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (170-200 g), enyhén lapított gömb alakú, a közepénél hasas. Világossárga alapszínű felületét - a napfény hatására - csaknem egészében élénk világospiros, mosott fedőszín borítja. Héja sima, mérsékelten viaszos. Húsa sárgásfehér színű, lédús, idővel lassan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze kellemesen, enyhén savanykás. Szedési érettségét szeptember végén - október elején, a Jonathan érése után 8-10 nappal éri el. Korai szedés esetén az íze és színeződése nem lesz kielégítő. Megfelelő levegőjű tárolóban akár februárig is eltartható. Jól szállítható.
Porzófajtái :Gloster, Jonathan, a Golden Delicious és klónjai, Starking.
alma
Incrocio Pieri
Incrocio Pieri (Őszibarack)
Augusztus közepén érik. Gyümölcse középnagy vagy nagy ,kiegyenlített méretű,szabályos gömb alakú. Piros fedőszíne jellegzetesen fehérrel pontozott. Húsa zöldesfehér, bőlevű magvaváló,nagyon ízletes.
Fája középerős növekedésű. Korán termőre fordul,rendszeresen és bőven terem. Hosszú metszést igényel.
Őszibarack
Jonagold
Jonagold (alma)
Szeptember végétől, október elejéig érik. Termése sárga napos oldalon világos pirosan színeződik. Húsa lédús laza,édes enyhén savanyú. Fája erős növekedésű,korán termőre fordul.
Porzófái: Jonathan,Gloster, Idared
alma
Jonathan Csány 1
Jonathan Csány 1 (alma)
Gyümölcse közepes méretű (130-140 g), intenzíven és korán színeződő, Jonathan típusú alma. A színeződés csíkosan indul, de szeptember elejére már csaknem egész felületet sötétpiros fedőszín borítja. A Jonathán M. 41 előtt már 1 héttel, augusztus végén - szeptember elején szüretelhető. Piros - bíborpiros fedőszíne mosott; héjparásodás főként a kocsánymélyedésben fordul elő. Húsa tömött, kemény; íze a Jonathanéhoz hasonló. A legsúlyosabb gyümölcsű Jonathan változat. Akár 4-5 hónapon keresztül is jól tárolható. Termőképessége jó. Kölcsönösen jól termékenyül a Golden Delicious és Starking mutánsokkal, az Idared, a Gloster fajtákkal
alma
Katalin
Katalin (Cseresznye)
Július első hetében érik általában július 5. körül.Gyümölcse éretten sötét, bordó-piros, héja vastag. Húsa sötét-bordó, nagyon kemény, ropogós, festő. Fája erős növésű.
Termőképessége igen jó, nagyon korán fordul termőre.Középidőben virágzik.
Jól termékenyítő fajtái: Van, Germersdorfi 1, Hedelfingeni óriás, Kavics, Alex, Stella fajtákkal
Cseresznye
Magyar kajszi
Magyar kajszi (Kajszibarack)
Virágai öntermékenyülők, más fajtákat is jól termékenyítenek. Középnagy méretű, kúpos gömb alakú, narancssárga foltosan pirossal bemosott színű, bőtermő, július második felében szedhető. A téli és a tavaszi fagyokra érzékeny. Friss fogyasztásra, befőtt és pálinka készítésére is alkalmas.
Kajszibarack
Mandula kajszi
Mandula kajszi (Kajszibarack)
Július második felében érik. Gyümölcse átlagos tömegű,rendkívül megnyúlt,oldalról lapított,mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalán kárminpirossal mosott,vörössel pontozott. Húsa középkemény,jellegzetes ízű. Ritka koronája felfelé törő,ágai később széthajlók. Jól termő. Virágai öntermékenyülők.
Kajszibarack
Margit
Margit (Cseresznye)
Június második felében érik. Húsa ropogós,gömbölyű,színe bordóspiros. Gyümölcse kiváló minőségű. Jól termékenyítő fajtái:Van,Linda, Germersdorfi
Cseresznye
Mariska
Mariska (Őszibarack)
Július második felében érik,gyümölcse középnagy,kissé nyomott gömb alakú,fehér húsú,bőlevű,finom jellegzetes ízű. Félig magvaváló. Bőre sárgászöld alapszínű,felületének nagy részén pirossal csíkozott.
Őszibarack
Meteor korai
Meteor korai (Meggy)
Középerős növekedésű fáján már június elején érik az igazán meggyízű meggy.
Öntermékeny fajta, gyümölcse gömb alakú, középnagy, bordó színű, középkemény húsú, bőlevű, kellemesen édes-savas.
Meggy
Michelini
Michelini (Őszibarack)
Szeptember közepén érő kései őszibarack. Gyümölcse nagy méretű,gömb alakú,héja gyengén molyhos ,fehér alapszínen csíkozott fedőszínű. Húsa fehér,magvaváló,jó ízű. Fája középerős növekedésű,szétterülő koronájú.
Őszibarack
Mirandinó Rossó
Mirandinó Rossó (Körte)
Olaszországban nemesítették 1700 körül. Viszonylag kisméretű gyümölcse, megnyúlt körte alakú, sárga alapszínű pirossal bemosott. A mirandino rosso értéke elsősorban a koraiságában van. Érése Július közepe. Húsa jó konzisztenciájú, illatos, aromás édeskés ízű. Termőképessége kiemelkedően jó, korán termőre fordul. Fája középerős növekedésű, metszés nélkül is kielégítő minőséget ad.
Körte
Mutsu
Mutsu (alma)
Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300 g), gömbölyű; húsa sárgásfehér színű, lédús, ropogós. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény, eleinte zöld, majd éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. Gyümölcse nem perzselődik, parásodásra, varasodásra kevéssé érzékeny.Érési ideje általában október elejére esik, a Golden Delicious érése után 6-8 nappal szedhető. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra.A Mutsu nagyon jól tárolható, kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó hús-állagát egészen késő tavaszig megőrzi; íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen. Termőképessége jó. Fája fiatalon igen erős növekedésű, első hajtásai vastagok és felfelé törnek, koronája nagy térfogatú, kissé szétterülő. Jó porzófajtái a Golden Delicious, az Idared és a Jonathán.
alma
Packhams Triumph
Packhams Triumph (Körte)
A világ egyik vezető körte fajtája. Nagy - éretten sárgászöld gyümölcsén sok kis dudor található. Bőlevű, kitűnő ízű körte. Szedési ideje szeptember közepén kezdődik. Gyümölcsei jól szállíthatók, tárolhatók. Friss fogyasztásra ajánlott, de sokoldalúan felhasználható. Növekedése közepes erősségű, koronája gömb alakú. Alternanciára, gyümölcshullásra nem hajlamos, téli, tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Pollenadói: Vilmos, Conference, Guyot Gyula.
Körte
Pándy 279
Pándy 279 (Meggy)
A Pándy-meggy 24 mm átlagos átmérőjű, tehát igen nagy gyümölcsei június végén, július elején érnek, színük sötét bordó. Az érett gyümölcs szárazon válik el a kocsányától. A gyümölcs húsa vérpiros, félkemény, bőlevű, magvaváló, íze édes-savas, jellegzetesen meggyzamatú, minden évjáratban kiváló minőségű gyümölcsöt érlel.
Nem öntermékeny! Porzófái: Cigánymeggy
Meggy
Pannónia
Pannónia (Kajszibarack)
Július közepén érik, közepes méretű gyümölcse gömbölyű, bőre narancssárga a napos oldalon pirosodik.Húsa narancssárga,ízletes, savasabb mint a Magyar kajszi.Kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul,rendszeresen és bőven terem.Július közepén érik, közepes méretű gyümölcse gömbölyű, bőre narancssárga a napos oldalon pirosodik.Húsa narancssárga,ízletes, savasabb mint a Magyar kajszi.Kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul,rendszeresen és bőven terem.
Kajszibarack
Pincot kajszi
Pincot kajszi (Kajszibarack)
Nagy gyümölcsű,korai érésű kajszi. Július elején szedhető. Héja világos narancssárga,pirosas fedőszínnel. Húsa kellemesen édes-savas. Fája erős növekedésű,részben öntermékeny.
Kajszibarack
Piros Vilmos
Piros Vilmos (Körte)
Vilmos körte után 10-12 nappal augusztus végén-szeptember elején érik. Friss fogyasztású nyári körte. A gyümölcs mérete,alakja,húsállománya az alapfajéval megegyezik. Színe bordópiros,teljes éréskor sötét narancs-pirosba megy át. Zamata a Vilmoséval azonos,de kicsit édesebb. Fája közepes vagy gyenge növekedésű. Korán termőre fordul,jó termőképességű.
Porzófái: Clapp kedveltje,Bosc Kobak, Nemes Krasszán
Körte
President
President (Szilva)
Későn Szeptember közepén érik,nagy gyümölcsű szilva. Húsa kemény magvaváló,savas. Korán termőre fordul. Rendszeresen és bőven terem. Közepes növekedés erélyű.
Szilva
Redhaven
Redhaven (Őszibarack)
A világ legelterjedtebb fajtája. Augusztus elején érik. Gyümölcse középnagy ,
csaknem szabályos gömb alakú. Színeződése már jóval az érés előtt kialakul. Héja finoman molyhos, középvastag ,szívós. Húsa sárga ,kemény de eléggé bőlevű,tejes érésben magvaváló. Fája középerős növekedésű.
Őszibarack
Remény
Remény (Őszibarack)
Augusztus elején érik,gyümölcse jellegzetesen lapított,szabályos kör alakú. Húsa fehér,magvaváló. Moníliára kevésbé fogékony. Fája középerős növekedésű.
Őszibarack
Rózsa kajszi
Rózsa kajszi (Kajszibarack)
Gyümölcse átlag tömegű,kissé megnyúlt oldalról lapított. Narancssárga héja kárminpirossal mosódott,vörösen pontozott. Narancssárga húsa kemény,rostos de bőlevű,kellemes ízű. Július végén augusztus elején érik. Terméshozama kiváló. Virágai öntermékenyülők.
Kajszibarack
Sermina ringló
Sermina ringló (Szilva)
Igen korán, július végén érő, nagy gyümölcsű ringló. Íze kellemesen édes-savas, fűszeres. Húsa aranysárga, fénylő, bőlevű.
Középerős növekedésű, törékeny fát nevel. Házikerti telepítésre javasolható.
Önmeddő. Porzófái: Althann ringló, Ageni, cacanska rana, debreceni muskotály
Szilva
Stanley
Stanley (Szilva)
Augusztus végén-Szeptember elején érik. Gyümölcsének átlagtömege 35 g,héja sötétkék-feketés,hamvas. Húsa zöldessárga -aranysárga,alig savas. Koronája középnagy,igen bőven rendszeresen terem. Korán termőre fordul. virágjai öntermékenyülők.
Szilva
Starking Nm251
Starking Nm251 (alma)
Gyümölcsei tetszetősek, középnagy vagy nagy méretűek (150-170 g). Alakjuk megnyúlt, kúpos, vállas, a kocsánynál bordázott, színük sötétpirossal csíkozott. Húsuk sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leves; erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű.Fája nagy koronát nevel, középerős, vagy erős növekedésű. Termőkorban mérsékeltebb növekedésű.
Fiatal korában mérsékelt metszést igényel, termőre fordulás után rendszeresen ritkítsuk koronáját.
Starking alma porzó fajtái: Elstar, Gala, Golden klónok, Idared, Julyred, Vista Bella
alma
Suncrest
Suncrest (Őszibarack)
Szabályos gömb alakú, nagy méretű, sárga színű, élénkpirossal bemosott, bőtermő sárga húsú, magvaváló, augusztus második felében szedhető. Fája erős növekedésű,termőképessége jó.
Őszibarack
Szentesi rózsa
Szentesi rózsa (Naspolya)
Enyhén nyirkos, jó minőségű talajokat kedvelő kis fa Félárnyékos helyen is jó terem.3-6 méter magas fa vagy cserje, vesszői barnásak vagy vörösesbarnák.
Virágai öntermékenyülők. A naspolya gyümölcse az almatermésűek között C-vitaminban a leggazdagabb.
A gyümölcs október végétől szedhető és 1-2 hónapig tárolható. Az utóéréskor alakulnak ki az íz és zamat agyagai.
Naspolya
Szomolyai fekete
Szomolyai fekete (Cseresznye)
Június eső felében érik,gyümölcse oldalról lapított,tompa szív alakú,átlag tömege 4,4 g. Héja sötétbordó-feketéspiros,fénylő. Húsa sötétbordó ,puha ,lédús és festőlevű. Íze édes,sajátos zamatú. Középerős növekedésű fája sűrű ,gömb alakú koronát nevel. Termőképessége jó ,későn fordul termőre.
Porzófái: Bigarreau burlat,Münchenbergi korai
Cseresznye
Tenroy
Tenroy (Gála alma)
Szeptember elején szedhető,a szedéstől számítva 3-4 hónapig tárolható. Gyümölcse közép nagy ,gömbölyded,kemény,roppanó húsú,édeskés,aromás ízű. Növekedési erélye közepes,szétterülő koronát nevel. Kezdetben a hosszú termővesszőkön,később a rövid termőrészeken fejleszt termőrügyet. Virágzása késői.
Beporzására alkalmas fajták a Gloster, Granny Smith, Yellow Delicious, Red Delicious, McIntosh vagy a Jonatán.
Gála alma
Újfehértói fürtös
Újfehértói fürtös (Meggy)
Június végén-Július elején érik. Gömb alakú gyümölcse 5,1g átlagtömegű. Héja piros ,éretten bordópiros fénylő,bőlevű,erősen savas-édes. Fája felfele törő. Bőven és rendszeresen terem. Virágai öntermékenyülők.
Meggy
Van
Van (Cseresznye)
Június második felében érik a Germesdorfival egy időben. Gyümölcse kissé nyomott gömb alakú,héja érettem sötétbordó -feketés szívós. Húsa igen kemény ,éretten is roppanó de bőlevű kellemesen édes-savas. Közepes növésű fája mereven felfele törő,ritka koronájú. Termőképessége kiváló. Korán termőre fordul. Porzófái:Bigarreau Burlat, Germersdorfi
Cseresznye
Vega
Vega (Cseresznye)
Június közepén egy héttel a Germesdorfi előtt érik. Gyümölcse gömbölyű 5,9g átlagtömegű. Világossárga héja a napos oldalán élénkpirossan fedett. Héja szívós,húsa ropogós,kellemesen savas édes. Repedésre nem hajlamos. Fája középerős növekedésű,feltörő laza koronát nevel. Nagyon bőven és rendszeresen terem. Jól termékenyítő fajtái: Van,Germesdorfi
Cseresznye
Vénusz
Vénusz (Nektarin)
Július második felében érik,gyümölcse nagy,sárga alapon fénylő piros fedőszínű. Húsa sárga,magvaváló,kemény állagú,lédús.
Nektarin
Vilmos körte
Vilmos körte (Körte)
Augusztus második felében szedhető. Nagy gyümölcsű, szabályos körte alakú. Színe sárgás, húsa fehér, kellemesen olvadó, muskotályos zamattal. Gyümölcse sokoldalúan felhasználható. Fája közepes növekedési erélyű, korán fordul termőre. Bőtermő, alternanciára gyengén hajlamos.
Porzófái: Bosc kobak,Clapp kedveltje,Hardenpont,Nemes krasszán.
Körte
Zöld ringló
Zöld ringló (Szilva)
Augusztus közepén érik,héja és húsa zöldessárga,fénylő bőlevű,nagyon édes zamatos. Átlag tömege 23 g. Nagy szétterülő,középsűrű koronát nevel. Bőven terem,korán termőre fordul. Porzófái: Ageni,Althan ringló,Debreceni muskotály,Stanley.

Szilva
(c) 2008 nrkerteszet.hu | by ToMee